Netherlands

’s Werelds grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail tegen overstroming en aardverschuiving verzekerd

 

Dekking tegen overstroming, aardverschuiving, materiële schade, machinebreuk en bedrijfsschade ondergebracht in één polis

Rotterdam, 19 mei 2015 – Het nieuwe, volledig geautomatiseerde distributiecentrum van wehkamp in Zwolle – met een oppervlak van dertien voetbalvelden wereldwijd het grootste voor online retail – is onder meer verzekerd tegen overstroming en aardverschuiving. Daarnaast is het onlinewarenhuis tegen materiële schade, bedrijfsschade en machinebreuk afgedekt. Bijzonder is dat verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon de genoemde risico’s in één verzekeringsprogramma heeft afgedekt.

De dekking tegen overstroming was een vurige wens van wehkamp, omdat het nieuwe onlinewarenhuis zich in het overstromingsgebied van de IJssel bevindt. Waterschade, met name aan de geautomatiseerde systemen, zou grote impact op de bedrijfscontinuïteit tot gevolg kunnen hebben.

Risico moeilijk te bepalen
Het komt niet vaak voor dat een retailer van deze omvang in Nederland tegen het risico van overstroming en aardverschuiving kan worden verzekerd. Eelco Ouwerkerk, Industry Director Wholesale & Retail bij Aon, legt uit hoe dat komt. “Door de omvang van het bedrijfscontinuïteitsrisico, de waarschijnlijkheid van een overstroming en het beperkte aantal industriële verzekeraars dat dekking kan bieden voor een dergelijke calamiteit, is het inkopen van deze verzekeringsdekking in de Nederlandse markt een zeer complexe problematiek.”

Aon had als makelaar uitvoerige gesprekken met diverse verzekeraars en kwam tot overeenstemming met Affiliated FM. wehkamp draagt zelf ook een eigen risico.

Machinebreuk groeiend risico retailsector
wehkamp koos ook voor dekking tegen machinebreuk en bedrijfsschade vanwege het volledig geautomatiseerde magazijnsysteem waar in het distributiecentrum mee wordt gewerkt. Het bedrijf zet in het nieuwe distributiecentrum onder meer 468 geautomatiseerde ‘shuttles’ in om producten uit de stellingen te halen en in bakken naar de inpaklocaties te brengen. Uiteindelijk kunnen dagelijks een kleine 200.000 artikelen de deur uit richting klanten. Dat komt neer op ruim 33 miljoen artikelen per jaar.

“De voortschrijdende automatisering in de retail maakt machinebreuk tot een steeds serieuzer risico in deze sector,” stelt Ouwerkerk. “In het verleden sloten wij deze verzekeringen met name af voor klanten in de industrie, nu krijgen we de vraag ook steeds vaker vanuit de retailsector. Met de toenemende digitalisering en automatisering wijst alles erop dat die vraag de komende jaren verder groeit.”

Afbeeldingen
  
Bovenstaande afbeeldingen zijn in hoge resolutie te downloaden door erop te klikken.

Brandpreventie
De dekking voor materiële schade en bedrijfsschade die wehkamp afsloot, is wél gemeengoed in de retail – met dien verstande dat Aon er een groot aantal retail-specifieke dekkingsuitbreidingen in heeft opgenomen. Tegen het risico op brand zijn in het nieuwe distributiecentrum talloze maatregelen genomen. Zo is het hele gebouw beveiligd tegen overspanning en blikseminslag, is er een sprinklerinstallatie geïnstalleerd, zijn er tussen techniekruimten en kantoren brandscheidingen aangebracht en gebeurt acculaden in een aparte, beveiligde ruimte. Personeel doet periodiek zelfinspectierondes, en roken is alleen buiten toegestaan.

Over Aon
Aon Nederland is toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en (her)verzekeringen. Wij zetten ons in om onze klanten de best mogelijke oplossingen te bieden. Aon heeft maar een doel: het innovatief ondersteunen van klanten op het gebied van risico’s en mensen. Dit doet Aon door zijn kennis en data te delen, zodat klanten zich kunnen blijven bezighouden met succesvol ondernemen. Aon noemt dit Empower Results. Onze organisatie heeft wereldwijd meer dan 69.000 medewerkers in ruim 120 landen met circa 500 kantoren.

In Nederland heeft Aon 9 vestigingen met 1.750 medewerkers en maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Ga naar www.aon.nl voor meer informatie over Aon en naar www.aon.com/manchesterunited om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United.