Netherlands

Risico’s van terreur en politiek geweld nemen wereldwijd toe

 

 

  • 2015 was voor Europa het dodelijkste terreurjaar in tien jaar
  • IS voornaamste oorzaak van toegenomen dreiging
  • Vraag naar dekking voor omzetverlies zonder materiële schade neemt toe

Rotterdam, 13 april 2016 - Hoewel Europa nog altijd de veiligste regio ter wereld is, had het in 2015 de meeste terreurslachtoffers te betreuren in bijna tien jaar tijd. Ook wereldwijd bezien nam het risico op terreur en politiek geweld voor het eerst sinds 2013 per saldo toe: 18 landen werden onveiliger, in 13 landen verbeterde de situatie. De toegenomen dreiging komt vooral door activiteiten van Islamitische Staat (IS). Het risiconiveau voor Nederland bleef gelijk aan vorig jaar: laag.

Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. Daarmee brengt Aon de wereldwijde risico’s van terrorisme en politiek geweld voor organisaties in kaart. Elk land krijgt een score van verwaarloosbaar, laag, middelhoog, hoog of ernstig voor de risico’s op het gebied van terrorisme, civiele onlusten (zoals stakingen, rellen en civiele onrust) en conflicten (zoals opstand en oorlog). De drie variabelen samen bepalen de totale score voor een land.

Terrorism & Political Violence Map 2016


Een afbeelding van de kaart in hoge resolutie is beschikbaar via de > Aon Risk Map portal

 

Aanvallen vaker gericht op burgerslachtoffers
Een opvallende ontwikkeling op de kaart van dit jaar is dat de aanpak van terroristen lijkt te verschuiven. Voor het eerst sinds de start van de Terrorism & Political Violence Map in 2007 vonden in het Westen afgelopen jaar meer schietpartijen dan bomaanslagen plaats. Dat wijst erop dat terreur zich steeds meer richt op het maken van zoveel mogelijk burgerslachtoffers. Van alle terreuraanslagen die sinds januari 2015 in het Westen plaatsvonden, was bijna een derde (31%) op burgerdoelen gericht.

Verzekeringsoplossingen voor omzetverlies
De verschuiving is ook deels de verklaring voor het feit dat de recente aanslagen in Europa geen directe impact hebben op de premies voor verzekeringen tegen terreurschade. Die daalden de afgelopen twee jaar gemiddeld met 20 procent.

“Terrorismeverzekeringen dekken vooral materiële schade en omzetverlies als gevolg van materiële schade,” zegt Armand Hoftijzer, Deputy Chief Broking Officer bij Aon Nederland. Hij signaleert een toenemende vraag naar dekking voor omzetverlies als gevolg van terreur, ook als er geen sprake is van materiële schade. “Een hotel dat in Parijs zijn omzet ziet teruglopen omdat er minder toeristen de stad bezoeken, kan geen aanspraak maken op een klassieke terrorismeverzekering. Nieuwe verzekeringsoplossingen om dat omzetverlies te dekken, zijn sinds kort beschikbaar.”

Hoftijzer adviseert organisaties daarnaast hun risico’s goed in kaart te brengen. “Bereid bijvoorbeeld uitwijkmogelijkheden voor en zorg dat je voor belangrijke leveranciers een back-up hebt voor het geval er iets mis gaat. Dat voorkomt dat je bedrijf dagenlang stil valt in geval van calamiteiten.”

België en Zweden zien risicorating stijgen
Wereldwijd werd de situatie per saldo minder veilig afgelopen jaar. De dreiging van terrorisme en politiek geweld nam toe in Angola, België, Bosnië en Herzegovina, Burundi, Ghana, Guyana, Moldavië, Mongolië, Marokko, Nepal, Qatar, Zuid-Afrika, Zweden, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan, Zambia en Zimbabwe.

Europese vluchtelingencrisis
De voornaamste oorzaak van de toegenomen dreiging wereldwijd is de aanhoudende activiteit van IS. In het westen liet IS zich in 2015 en begin 2016 gelden met bloedige aanslagen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en België. Ook extreemrechts activisme en publieke onrust als gevolg van de Europese migratiecrisis en de groeiende invloed van extreme politieke partijen dragen bij aan het wereldwijd groeiende risico op terreur en politiek geweld.

Landen en regio’s met de meeste aanslagen in 2015

 
Landen Regio’s
Irak (845) Midden-Oosten (1114)
Afghanistan (312) Zuid-Azië (799)
Pakistan (290) Noord-Afrika (491)
Egypte (257) Sub-Sahara Afrika (331)
Turkije (214) Eurazie (298)
Colombia (189) Latijns Amerika (212)
India (170) Azië pacific (188)
Nigeria (132) Westen (35)
Thailand (131)  
Palestijns grondgebied (102)  

Aantal aanslagen per bedrijfsbranche:

  • Transport (131)
  • Retail (115)
  • Grondstoffen (87)
  • Verkeer en infrastructuur (83)
  • Financiële dienstverlening (29)
  • Toerisme (vooral hotels, resorts en burgerluchtvaart) (25)

 

Over de Terrorism & Political Violence Map
De Terrorism & Political Violence Map van Aon, opgesteld in samenwerking met The Risk Advisory Group, heeft als doel bedrijven inzicht te bieden in het huidige wereldwijde risicolandschap en ze te helpen de risico's op waarde te schatten. De ratings zijn een weergave van algemene beoordelingen van het risico op politiek geweld, en leunen zwaar op empirische gegevens en degelijke analytische methoden.

De risicoratings zijn gebaseerd op gegevens van de TerrorismTracker over de afgelopen twaalf maanden, de gegevens en inlichtingen van The Risk Advisory Group en overleg tussen deskundigen van The Risk Advisory Group en Aon.

Aanvallen vaker gericht op burgerslachtoffers
Een opvallende ontwikkeling op de kaart van dit jaar is dat de aanpak van terroristen lijkt te verschuiven. Voor het eerst sinds de start van de Terrorism & Political Violence Map in 2007 vonden in het Westen afgelopen jaar meer schietpartijen dan bomaanslagen plaats. Dat wijst erop dat terreur zich steeds meer richt op het maken van zoveel mogelijk burgerslachtoffers. Van alle terreuraanslagen die sinds januari 2015 in het Westen plaatsvonden, was bijna een derde (31%) op burgerdoelen gericht.

Over Aon
Aon plc, genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON), is een toonaangevende wereldwijde adviseur op het gebied van risicomanagement, makelaar van (her)verzekeringen en biedt HR-oplossingen en outsourcing services. Onze organisatie heeft wereldwijd meer dan 72.000 medewerkers in ruim 120 landen en heeft maar een doel: het innovatief ondersteunen van klanten op het gebied van risico’s en mensen. We empower results: wij delen onze kennis en data, zodat klanten zich kunnen blijven bezighouden met succesvol ondernemen.

In Nederland heeft Aon negen vestigingen met 1.660 medewerkers. Aon maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Ga naar www.aon.nl voor meer informatie over Aon en naar www.aon.com/manchesterunited om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United.

Over The Risk Advisory Group
The Risk Advisory Group is een toonaangevende, onafhankelijke, wereldwijde risicomanagementadviseur die bedrijven helpt te groeien terwijl hun mensen, bedrijfsmiddelen en merken worden beschermd. The Risk Advisory Group levert feiten, inlichtingen en analyses en helpt daarmee haar klanten te navigeren in complexe en onzekere omgevingen en de juiste kansen te kiezen, in de juiste markten en met de juiste partners. Ga voor meer informatie naar www.riskadvisory.net.