Netherlands

7 tips om te voorkomen dat uw dak instort door water

 

Met het mooie zomerweer van de afgelopen weken zou je zomaar vergeten dat vorige maand een van de natste junimaanden ooit was. Hevige regenval brengt een risico met zich mee dat veel organisaties over het hoofd zien: het instorten van platte daken door wateraccumulatie. Extra vervelend voor pandeigenaren is dat de schade standaard buiten de dekking van de brandpolis valt. Hoe beperkt u de risico’s?

Als regenwater niet snel genoeg afgevoerd kan worden, is er bij sommige platte daken een verhoogd risico op wateraccumulatie. Het dak buigt dan door, waardoor steeds meer water zich verzamelt op het laagste punt. In het ergste geval bezwijkt het dak onder het extra gewicht dat dit met zich meebrengt. Met name bij bedrijfspanden en gebouwen als sporthallen en zwembaden wordt instorting vaak veroorzaakt door fouten in het ontwerp of de constructie.

Wanneer loopt u verhoogd risico?
Met name bij platte daken met een ‘lichte’ constructie zorgt hevige regenval verhoudingsgewijs voor een grotere belasting en buigt het dak eerder door. Daken van stalen profielplaten, maar ook aluminium, hout en gasbeton vormen een verhoogd risico. Ook als er na de bouw wijzigingen zijn aangebracht op, aan of onder de dakconstructie kan dat een extra belasting betekenen waar het dak niet op berekend is. Denk aan installaties die op het dak zijn geplaatst, maar ook installaties ín het gebouw, zoals een sprinklerinstallatie die later is aangebracht.

Wanneer loopt u verhoogd risico?
Uiteraard zijn er aanvullende polissen beschikbaar die schade als gevolg van een instortend dak bij water- of sneeuwaccumulatie wél dekken. Maar voorkomen is beter dan genezen. Bovendien: de verzekeraar zal bij dergelijke polissen ook verwachten dat u maatregelen neemt om het risico te bepreken. Schades als gevolg van ontwerp- of constructiefouten en gebrekkig onderhoud zijn veelal uitgesloten. Welke preventieve maatregelen kunt u treffen?

 1. Zorg voor een helling (afschot) van minimaal 1,6%. Dat voorkomt dat water zich in de dakbedekking ophoopt.
 2. Breng een damp-remmende laag aan, zodat ook waterdamp zich niet in de dakbedekking kan ophopen.
 3. Zorg voor voldoende overloopmogelijkheden door middel van een noodafvoersysteem.
 4. Breng compartimenten aan, zodat niet het volledige dak instort als het toch mis gaat.
 5. Inspecteer het dak minimaal twee keer per jaar.
 6. Maak een onderhoudsplanning en voorkom vervuiling.
 7. Zorg voor een dichte dakrand, zodat het dak er niet af kan waaien.

   

  Meer informatie
  Wilt u meer weten over de specifieke risico’s van water- en sneeuwaccumulatie voor uw pand? Neem contact op met Luc van Haren.