Netherlands

Internationaal zakendoen: de greep van nationalisme en terreur

 

Risico’s en zakendoen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat wordt weer eens bevestigd in de nieuwe Terrorism & Political Violence Risk Map en de Political Risk Map. De opkomst van populisme en nationalisme brengt meer en meer onzekerheden voor internationale handel met zich mee. Maar wie risicogebieden links laat liggen, mist daarmee ook kansen. Hoe is de situatie in de landen die voor u van belang zijn?

Met de Terrorism & Political Violence map geeft Aon een gedetailleerd beeld van de wereldwijde risico’s van terrorisme en politiek geweld voor het bedrijfsleven. De Political Risk Map brengt de politieke risico’s in kaart voor organisaties en landen in opkomende economieën (niet-OESO landen). Het is alweer het twintigste jaar op rij dat Aon de Risk Maps uitbrengt. De kaarten zijn dit jaar voor het eerst op dezelfde dag gepubliceerd.

Is uw organisatie internationaal actief en wilt u per land zien wat de status is op het gebied van politiek geweld, terrorisme en politieke risico’s? Download de kaarten dan vandaag nog of bekijk de interactieve kaarten op de risk map portal.

De belangrijkste resultaten van dit jaar op een rij:

  • Het aantal terroristische aanslagen steeg in 2016 wereldwijd met 14% (van 3.633 in 2015 naar 4.151 in 2016). In westerse landen was de toename 174% (van 35 in 2015 naar 96 in 2016).
  • Wereldwijd werd de situatie in 2016 per saldo minder veilig. In totaal werden 126 landen beoordeeld als gevoelig voor maatschappelijke onrust, 90 voor terrorisme en sabotage en 70 voor opstanden, oorlog of coups.
  • De dreiging van terrorisme en politiek geweld nam toe in Albanië, Australië, Colombia, Ivoorkust, Gambia, Duitsland, Kazachstan, Kenya, Maleisië, Panama, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea, Zwitserland, Turkije, Groot-Brittannië, de VS, Uruguay en Vaticaanstad.
  • De politieke risico’s namen toe op de Comoren en in Azerbeidzjan, Djibouti, Koeweit, Zimbabwe, Mozambique en Ethiopië. In Argentinië, Guinee, Madagaskar, Paraguay, Rwanda en Ghana namen deze risico’s af.
  • In Duitsland en de Verenigde Staten (VS) steeg het risiconiveau van laag naar middelhoog. Het aantal terreuraanslagen in Duitsland steeg van twee in 2015 naar vijftien in 2016. Ook het rechtsextremisme gericht op vluchtelingen nam daar flink toe. In de VS blijft ook civiele onrust een risico door aanhoudende demonstraties tegen discriminatie.
  • De olie- en gassector is wereldwijd het vaakst doelwit van aanslagen. Het merendeel van deze aanslagen vond plaats in Colombia en Nigeria; landen die voor hun export sterk afhankelijk zijn van olie en gas. Ook de transport- en retailsector zijn vatbaar voor de gevolgen van terrorisme en politiek geweld.

 

Naar de Risk Map