Netherlands

‘America first’: bereid u voor

 

Donald Trump sprak bij zijn inauguratie zoals we hem kennen: in klare taal, met korte zinnen. Onder het motto ‘America first’ wil hij de economie, productiecapaciteit en werkgelegenheid in de Verenigde Staten herstellen en mensen weer welvaart bieden. Actie is vereist: het protectionisme dat Trump voor ogen heeft, kan u als Nederlands bedrijf hard raken. Wat kunt u doen om de schade te beperken?

Het zijn geen zachtzinnige maatregelen die Trump heeft aangekondigd. Vooral de invoering van economische barrières voor niet-Amerikaanse bedrijven is een regelrecht risico voor Nederlandse ondernemers die aan de VS leveren, een (productie)locatie hebben in de VS of op een andere manier verbonden zijn aan de Amerikaanse markt. Hun afzetmarkt kan zomaar (deels) wegvallen als producten door importheffingen fors in prijs stijgen.

Bouwplannen gedwarsboomd
Steeds meer bedrijven houden er serieus rekening mee dat ze een deel van hun handel uit of naar de VS terug moeten halen. Zo ook het Zuid-Koreaanse KIA Motors, dat de geplande bouw van een fabriek in Mexico gedwarsboomd ziet. De Koreanen kozen voor een Business Continuity Plan om de gevolgen op voorhand te beperken. Daarmee gaven ze een schoolvoorbeeld van proactief risicomanagement.

Het voorbeeld van KIA laat zien hoe belangrijk het is om als bedrijf steeds te weten welke ontwikkelingen in je omgeving spelen en wat de potentiële impact daarvan is. Onnodig verlies van continuïteit is zo goeddeels te voorkomen. Ook Nederlandse bedrijven kunnen dit voorbeeld volgen.

Zelf aan de slag
Vragen die u zichzelf regelmatig zou moeten stellen, zijn:

  • Welke veranderingen spelen in mijn omgeving?
  • Kunnen die ontwikkelingen de continuïteit van mijn organisatie bedreigen? In welke mate?
  • Welke mogelijkheden heb ik om mijn organisatie voor te bereiden op de nieuwe situatie?
  • Welke strategie past het beste bij mijn organisatie?
  • Welke maatregelen kan ik nu al inventariseren en voorbereiden?