Netherlands

De 4e industriële revolutie: verzilver uw kansen

 

Net als de stoommachine, elektriciteit en de uitvinding van de computerchip brengt ook de volgende industriële revolutie kansen én risico’s met zich mee. Hoe verzilvert u die kansen? En bent u ook klaar voor de risico’s?

Tijden veranderen, ook online. Het nieuwe internet – ook wel the Internet of Things – is er niet alleen voor het delen van informatie, maar verbindt mensen, bedrijven én machines met elkaar. Kenners spreken in één stem van de vierde industriële revolutie.

Nieuwe risico’s
Dat die wereldwijde verbondenheid ook risico’s meebrengt, bleek onlangs toen de ransomware WannaCry Britse ziekenhuizen trof en in Nederland voor chaos bij parkeergarages zorgde. In 2015 legden hackers op vergelijkbare wijze een deel van het Oekraïense elektriciteitsnetwerk plat. Inmiddels weet iedere organisatie dat een gestolen laptop of vergeten USB-stick een serieus risico is.

Ook indirect zorgen deze ontwikkelingen voor toegenomen risico’s. Denk aan de risico’s van strengere regelgeving, zoals de Europese Privacy Verordening. Experts zijn het er niet over eens of Industrie 4.0 per saldo banen kost of oplevert, maar vast staat dat de vraag naar andere competenties groeit.

Compleet nieuw businessmodel
Maar toch: wie zich blindstaart op de risico’s, doet zichzelf tekort. Er zijn ook legio kansen. In de autobranche leidt beter inzicht in rijgedrag tot verzekeringsoplossingen op maat. In de bouwsector geven wearables beter zicht op hoe ongelukken ontstaan, waardoor ongevallen voorkomen kunnen worden . Of denk aan de mogelijkheden voor een machinefabrikant als hij zijn apparaten uitrust met slimme sensoren. Dat helpt hem niet alleen bij het plannen van onderhoud en het voorkomen van een stilval. De data van al die sensoren kan hij ook verkopen of in zijn advies aan klanten gebruiken. Zo draagt technologie bij aan een compleet nieuw businessmodel.

Bereid u voor met Impact Management
Om de risico’s verantwoord te nemen en uw kansen te benutten, is het van belang dat u de risico’s en hun impact op uw organisatie kent en kwantificeert. Impact Management kan u daarbij helpen. Daarmee inventariseert u op gestructureerde wijze de impact van risico’s, bijvoorbeeld op uw aansprakelijkheid of bedrijfscontinuïteit.

Met Impact Management brengt u op gestructureerde wijze nieuwe risico’s in kaart.