Netherlands

Ethiek als handrem op zelfrijdende auto’s

 

Wat vindt u: hoeveel mag een zelfrijdende auto zelf beslissen? En wat weegt zwaarder: het leven van een mens of dat van een dier? Het zijn geen bescheiden kwesties die bij de introductie van autonome auto’s komen kijken. Ook de verzekeringsbranche zit er nog steeds flink mee in zijn maag.

Ethische vragen en verzekeringsissues leunen al jaren als een handrem op de introductie van zelfrijdende auto’s. De beschikbare kennis en technologie zitten niet in de weg: technisch gezien kunnen auto’s al lang volledig autonoom rijden.

De ‘zachte kwesties’ die wél vertragen, krijgen inmiddels aandacht van talloze partijen. Centraal staat de vraag hoe autonoom een auto redelijkerwijs mag worden. De Massachusetts Institute of Technology (MIT) geeft wetgevers en fabrikanten continu richting met wetenschappelijk onderzoek. De bevinding van de American Automobile Association deze zomer dat meer dan driekwart van de consumenten zelfrijdende auto’s niet vertrouwt, bemoedigde in dat opzicht niet.

Kat of mens
Ethische kwesties kosten verzekeraars veel tijd als het om aansprakelijkheidsvraagstukken bij zelfrijdende auto’s gaat. Neem een auto die zelfstandig hard remt voor een kat die oversteekt. Fijn voor de kat, maar niet voor de achterligger. Wie betaalt zijn schade als hij achterop de remmende auto botst? En wat als hij zelf gewond raakt? De Duitse regering hanteert sinds kort als richtlijn dat mensen vóór dieren en materiële zaken gaan en dat auto-eigenaren altijd over de data van hun boordcomputer moeten kunnen beschikken en beslissen. Die data kan aantonen wie eindverantwoordelijk is bij een ongeluk zoals hierboven beschreven. Hoe we hiermee in Nederland omgaan is nu nog niet duidelijk, maar dát verzekeraars duidelijkheid nodig hebben staat vast.

Botsingen beoordelen
Ook op fysiek-technisch vlak hebben verzekeraars nog heel wat hobbels te nemen voordat de zelfrijdende auto op grote schaal gaat rijden. Een voorbeeld is de verscheidenheid aan wegelementen, zoals verf, reflectoren en metalen. Daar reageert elke auto weer anders op. Verzekeraars moeten weten hóe om te kunnen beoordelen welk voertuig bij een botsing verantwoordelijk is. Deze aansprakelijkheid werkt ook door op autofabrikanten, gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat – partijen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de aanleg van onze wegen. Stuk voor stuk zullen ze vooraf willen weten welke regels en voorwaarden de wet voorschrijft.

Download ons rapport
Bent u benieuwd welke kansen nieuwe technologie de verzekeringsmarkt meer in detail biedt? Download dan het rapport ‘Disruption – or opportunity, How Technology Opens Up New Markets And Risks’ van Aon.