Netherlands

Zorgspecial 2014

 

Pas op voor gelegenheidscollectiviteiten

Werknemers hebben traditioneel een brede keuze uit collectieve zorgverzekeringen. Het is u wellicht al opgevallen dat uw eigen collectiviteit steeds vaker concurrentie krijgt van gelegenheidscollectiviteiten, aangeboden door bijvoorbeeld de sportvereniging of buurtsuper. Ze lijken aantrekkelijk, deze goedkope collectiviteiten. De realiteit is dat ze een serieus risico vormen, zowel voor uw medewerkers als voor u.

Deel deze pagina

Het punt is dat de premies van gelegenheidscollectiviteiten niet voor niets vaak veel lager zijn dan die van werkgeverscollectiviteiten: de regeling is meestal ook een stuk soberder. Afspraken over inzet van de zorgverzekering bij re-integratieverplichtingen ontbreken bijvoorbeeld meestal, net als de expliciete, wederzijdse verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever voor de inzetbaarheid op lange termijn.

Werkgevers betalen de helft
De kwaliteit van een goede collectieve werkgeversverzekering komt niet alleen ten goede aan de gezondheid en inzetbaarheid van uw mensen. Ook financieel gezien is het de eerlijkste keuze, want als werkgever draait u op voor bijna de helft van de zorgkosten (in 2015 naar schatting ruim € 43 miljard). Als u zoveel bijdraagt aan de zorgkosten, zou het dan niet meer dan logisch zijn als u via uw zorgcollectiviteit ook invloed heeft op de kosten van zorg en ziekteverzuim?

Verbod op gelegenheidscollectiviteit
Aon pleit voor een verbod op goedkope gelegenheidscollectiviteiten. Het is oneerlijke concurrentie. De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt in een recent advies dat arbeidsgerelateerde zorg veel beter ingezet kan en moet worden. De SER ziet daarbij een belangrijke rol voor zorgverzekeraars weggelegd. Het uitgangspunt is dat werkgevers hun mensen moeten kunnen sturen in de keuze voor hun zorgverzekering. Door meer medewerkers ‘aan boord’ te krijgen van uw zorgcollectief, kunt u als werkgever op termijn rekenen op lagere verzuimkosten en een hogere inzetbaarheid van uw mensen. Dat is ook voor uw medewerkers gunstig.

Wat kunt u doen?
U kunt uw mensen natuurlijk niet dwingen om deel te nemen aan uw regeling. Dat wilt u ook niet. Wat kunt u wel doen om ze te stimuleren?
 
  • Onderzoek of er financiële en fiscale ruimte is om een werkgeversbijdrage te geven aan werknemers die deelnemen aan de werkgeverscollectiviteit. Dat maakt de werkgeverscollectiviteit aantrekkelijker voor werknemers.
  • Heeft u meerdere collectiviteiten bij verschillende zorgverzekeraars lopen? Dan kan het lonen om er één grote werkgeverscollectiviteit van te maken. U kunt dan vaak betere premies en voorwaarden bij de zorgverzekeraar bedingen.
  • Neem periodiek (bijvoorbeeld eens per 3 jaar) uw collectiviteit door om na te gaan of de premiestelling en de voorwaarden nog marktconform zijn.

Wilt u weten wat u nog meer kunt doen? Lees onze zes gouden tips voor duurzame inzetbaarheid of download de Whitepaper duurzame inzetbaarheid.