Netherlands

Bespaar op uw premie werkhervattingskas

 

Veel organisaties laten geld liggen bij de Werkhervattingskas (Whk). Elk jaar ontvangen publiek verzekerde werkgevers een beschikking. Daarop staat het gedifferentieerde premiepercentage Whk. De grondslag en berekening van dit percentage is in 45% van de gevallen incorrect; daardoor betalen werkgevers te veel premie. Wilt u weten of uw premiepercentage correct is vastgesteld? U leest hieronder hoeveel geld u hiermee mogelijk kunt besparen.

Toerekening gaat lang niet altijd goed

Het premiepercentage dat u betaalt, wordt deels gebaseerd op de uitkeringslasten van twee jaar terug. Het is bovendien afhankelijk van de totale loonsom (gemiddeld vanaf ongeveer 10 medewerkers). Hoe hoger de totale loonsom, hoe meer het percentage wordt gebaseerd op de toerekenbare uitkeringslast. Uit onderzoek van Aon blijkt dat de toerekenbaarheid van deze uitkeringen aan werkgevers niet altijd goed gebeurt.

Veel voorkomende fouten die leiden tot te veel betaalde premie Whk

Uitkeringen zijn alleen toerekenbaar aan werkgevers onder bepaalde omstandigheden. Die worden niet altijd goed vastgesteld. Denk aan medewerkers met een no-riskstatus of medewerkers die niet in dienst waren. Ook klopt de hoogte van toerekenbare uitkeringen niet altijd. Zelfs als een uitkering terecht is toegerekend, kan deze in werkelijkheid lager zijn. Zo kan hij verlaagd zijn vanwege succesvolle re-integratie. Of er was sprake van een gedeeltelijke uitkering, terwijl de maximale hoogte aan u is toegerekend.

Voorbeeld van een correctie op de premie Whk

In de WGA-premieberekening over 2019 voor een grote werkgever bleek een dure fout te zitten. De Belastingdienst inde onterecht premie voor een medewerker die in 2015 uitviel. Uit de administratie van de werkgever bleek dat de betreffende medewerker op het moment van indiensttreding kon worden aangemerkt als arbeidsgehandicapte. Dit vanwege een door hem gevolgde training voor zijn rug bij zijn eerdere werkgever. Deze medewerker valt dus onder de no-risk polis; het UWV en de Belastingdienst hadden hem niet mogen meerekenen bij de premiestelling. De werkgever heeft de teveel betaalde arbeidsongeschiktheidslasten over meerdere jaren teruggekregen van de Belastingdienst. In totaal ging het om een besparing van meer dan EUR 60.000.

 

Vul hier uw gegevens in voor vrijblijvend besparingsadvies

 

U wilt de besparing vast niet mislopen. Onze specialisten onderzoeken vrijblijvend waar u recht op heeft. Wel zo makkelijk! Vul hieronder uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.