Netherlands

Bespaar op uw premie werkhervattingskas

 

Veel organisaties laten geld liggen bij de Werkhervattingskas (Whk). Elk jaar ontvangen publiek verzekerde werkgevers een beschikking. Daarop staat het gedifferentieerde premiepercentage Whk. De grondslag en berekening van dit percentage is in 45% van de gevallen incorrect; daardoor betalen werkgevers te veel premie. Wilt u weten of uw premiepercentage correct is vastgesteld? U leest hieronder hoeveel geld u hiermee mogelijk kunt besparen.

Toerekening gaat lang niet altijd goed

Het premiepercentage dat u betaalt, wordt deels gebaseerd op de uitkeringslasten van twee jaar terug. Het is bovendien afhankelijk van de totale loonsom (gemiddeld vanaf ongeveer 10 medewerkers). Hoe hoger de totale loonsom, hoe meer het percentage wordt gebaseerd op de toerekenbare uitkeringslast. Uit onderzoek van Aon blijkt dat de toerekenbaarheid van deze uitkeringen aan werkgevers niet altijd goed gebeurt.

Veel voorkomende fouten die leiden tot te veel betaalde premie Whk

Uitkeringen zijn alleen toerekenbaar aan werkgevers onder bepaalde omstandigheden. Die worden niet altijd goed vastgesteld. Denk aan medewerkers met een no-riskstatus of medewerkers die niet in dienst waren. Ook klopt de hoogte van toerekenbare uitkeringen niet altijd. Zelfs als een uitkering terecht is toegerekend, kan deze in werkelijkheid lager zijn. Zo kan hij verlaagd zijn vanwege succesvolle re-integratie. Of er was sprake van een gedeeltelijke uitkering, terwijl de maximale hoogte aan u is toegerekend.

Voorbeeld van een correctie op de premie Whk

Voor één werkgever bleek er een (ex-)medewerker te worden toegerekend die arbeidsongeschikt was geworden vanwege een ongeval. Er bleek een aansprakelijke derde te zijn en de loondoorbetalingsplicht was teruggevorderd. Na de ziekteperiode van 104 weken volgde een WGA-uitkering. Uit onderzoek van Aon bleek deze niet verhaald te zijn op de aansprakelijke derde. Door ook de WGA-uitkering te verhalen op de aansprakelijke derde werd de gedifferentieerde premie Whk verlaagd:

Jaar Loonsom Whk-premie oud Whk-premie nieuw Besparing
2017 € 12.650.259,- € 132.828,- € 112.587,- € 20.240,-
2018 € 12.650.259,- € 140.646,- € 121.290,- € 19.355,-
2019 € 12.774.232,- € 145.626,- € 139.239,- € 6.387,-
      Totale besparing € 45.982,-

Uit dit voorbeeld blijkt dat de werkgever in dit geval € 45.982 te veel Whk-premie betaald had. Het te veel betaalde bedrag is na een verzoek aan de Belastingdienst gecorrigeerd.

 

Vul hier uw gegevens in voor vrijblijvend besparingsadvies

 

U wilt de besparing vast niet mislopen. Onze specialisten onderzoeken vrijblijvend waar u recht op heeft. Wel zo makkelijk! Vul hieronder uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.

Dit formulier werkt mogelijk niet goed in Internet Explorer. We raden u aan om een andere browser te gebruiken.

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.