Coronastress, wat zijn de oorzaken?

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat 2020 een van de meest stressvolle jaren ooit is. COVID-19 heeft een grootschalige, gedeelde ervaring gecreëerd waarin iedereen te maken heeft met nieuwe stressfactoren, angsten en frustraties. 65% van de medewerkers heeft last van stress en spanning sinds de uitbraak van het coronavirus, waarvan 10% ernstige klachten rapporteert1. De pandemie zorgt voor grote onzekerheid. We krijgen dagelijks veel informatie op ons af die we moeten verwerken en de veranderingen in het dagelijks leven zorgen voor onrust. We vragen ons af hoe we onszelf en onze naasten kunnen beschermen. Ook angst om naar drukke plekken te gaan komt veel voor, zo’n 15% van de medewerkers geeft aan ernstige klachten te ervaren. Naast de gevolgen en maatregelen van de pandemie hebben ook andere factoren een enorme impact gehad op ons mentale welzijn en de werkdruk en -stress die we ervaren. Denk aan de veranderende economie, de nieuwe manier van werken en de voornamelijk digitale communicatie.
Er zijn veel verschillende situaties en belevingen binnen een organisatie die bijdragen aan de mentale belasting van medewerkers. We noemen hieronder enkele voorbeelden:
Nieuwe manieren van ondersteunen nodig
Dit heeft de ogen geopend van sommige managers die in eerste instantie misschien terughoudend waren om zich met het onderwerp mentale gezondheid bezig te houden. Niet alleen ervaren ze nu de impact ervan op het werk uit de eerste hand; ze worden ook geconfronteerd met druk van leidinggevenden om de behoeften van hun medewerkers te begrijpen. En ze krijgen te maken met de roep van medewerkers om medeleven, flexibiliteit en ondersteuning11. Uit het 2020 Benefits and Trends Survey van Aon blijkt dat 88% van de werkgevers aangeeft dat medewerkers van hen verwachten dat zij zich bewuster zijn van emotionele gezondheidskwesties en er beter op inspelen. Mensen zijn angstig en leidinggevenden moeten er vanuit economisch oogpunt achter zien te komen hoe hun organisatie dit overleeft. Dit betekent dat leidinggevenden niet alleen moeten leren om andere signalen van stress te identificeren bij medewerkers, maar dit ook op andere manieren en op afstand moeten kunnen. Ze moeten nieuwe supportmechanismen gaan toepassen en inzetten om de medewerkers op de juiste manier te ondersteunen. Dit vraagt om andere competenties, tools en gedrag vanuit leidinggevenden. Welke? Dat antwoord ligt bij de medewerkers: hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig en gemotiveerd voelen en loyaal zijn?
Zoals we gezien hebben verschillende oorzaken voor stress per medewerker, generatie en levensfase. Stress wordt door iedereen anders ervaren en heeft dus ook op iedere medewerker een andere impact. In het volgende artikel vertellen we meer over de impact van stress en hoe deze stresssignalen herkend kunnen worden.